Nanouk Weijnen

Techniek: olie op doek

Nanouk Weijnen (Velp 1973) groeide op tussen de Friese paarden uit de stoeterij van haar ouders. Niet zo verwonderlijk dus dat ze aan het begin van haar carrière in eerste instantiealleen deze gracieuze dieren schilderde. Op monumentale doeken, want Nanouk schildert groot en realistisch. Later volgden er meer landbouwhuisdieren zodat ook kippen, varkens en konijnen hun plek vonden in haar oeuvre.

In het werk van Nanouk draait alles om de emotie die een dier oproept. Haar dieren, die zo uit het doek lijken te stappen, zijn geschilderd als individuen met menselijke expressies en herkenbare karaktertrekken. Die humanisering van de dieren representeert Nanouks maatschappelijke visie. Nanouk: De mens laat het dier geen dier meer zijn. Dieren zijn compleet gedomesticeerd en worden vaak op nietsontziende wijze gebruikt als koopwaar. De afstand tussen mens en dier lijkt groter dan ooit."

Nanouk schildert qua lichtgebruik in de traditie van de oude meesters. Ze werkt veel met olieverf, laag op laag, waardoor haar werk veel diepte krijgt. Na de eerste onderlaag van acrylverf brengt Nanouk verschillende soorten media aan die met elkaar gaan reageren. Deze techniek zorgt voor de vlekkenpatronen die zo kenmerkend zijn voor de achtergroenden in haar portretten.

Nanouk Weijnen studeerde aan de kunstacademie te Tilburg, volgde de lerarenopleiding tekenen en schilderen in Nijmegen en deed beeldhouwkunst aan de Academie voor Beeldende kunst in Neerpelt, België. Nanouk werkt autonoom en in opdracht. Ze exposeert in binnen- en buitenland.